DESKY do kuchyně

Pracovní plochy-desky patří k jedním z nejdůležitějších a nejvíce zatěžovaných místům kuchyně. Slouží k přípravě jídel, a proto na materiál ze kterého se vyrábějí, jsou kladeny ty nejvyšší požadavky, především hygienické.

Materiál, ze kterého s desky vyrábí, nesmí především obsahovat zdraví škodlivé látky, neboť přímo přichází do styku s potravinami a nádobím. Musí být kvalitní, aby se brzy neopotřeboval, být snadno omyvatelný a to i tak, aby ho nepoškodila barviva obsažená např. v mrkvi, červené řepě, vínu. Alespoň po kratší dobu by měl odolávat vyšším teplotám.

Při výběru materiálu na pracovní desku zohledňujeme intenzitu kuchyňských prací, náročnost údržby a zvyklosti při přípravě pokrmů. Nesmíme zapomenout na estetickou funkci pracovní desky, neboť sjednocuje jednotlivé součásti kuchyňské linky a může tak zdůraznit nebo naopak potlačit celkovou atmosféru kuchyně. Většinou platí, že pokud je pracovní deska tmavší, volí se obklad zadní stěny ve světlejších odstínech a naopak.

Na trhu je bohatý výběr pracovních desek v mnoha barevných provedeních a z rozličných druhů materiálů.

Druhy pracovních ploch desek:

Dřevěná deska se vyrábí z kvalitního dobře vysušeného dřeva. Nejčastěji se používá dub a buk. Důležitá je povrchová úprava, která zaručuje nenasákavost. Upravuje se mořením, lakováním a lazurováním voskem. Impregnované epoxidovými pryskyřicemi. Velmi kvalitní je jsou desky z exotického dřeva, které nevyžaduje další povrchovou úpravu např. teak, cedr. V tomto případě musíme počítat s vysokou pořizovací cenou. Masivní dřevo působí v interiéru luxusně.

Laminovaná dřevotříska je finančně nejdostupnější. Vyrábí se lepením dřevěných třísek umělými pryskyřicemi při vysokém tlaku a teplotě. Hladký povrch se upravuje laminováním, to je nalepením papírové vrstvy ošetřené melaninovou pryskyřicí. Hranu můžeme zvolit např. postformigovou nebo hliníkovou. Jedná se o materiál po hygienické stránce nezávadný, snadno čistitelný, odolný horkým povrchům, vodě a mastnotě. Vyrábí se v široké škále barev, imitací dřeva a kamene.

Umělý kámen se v posledních letech teší velké oblibě. Jedná se o směs minerálních materiálů např. drcené žuly nebo křemene s pryskyřicemi. Mezi jeho výhody patří vysoká odolnost vůči mechanickému i chemickému poškození, stálobarevnost a dlouhá životnost. Snadno se tvaruje a lze jej téměř beze spár spojovat. Případné poškození lze snadno opravit přebroušením nebo vyleštěním. Na trh je dodáván pod obchodními názvy např. Technistone, Solid Stone nebo antibakteriální umělý kámen Hi-Macs. Cenově se řadí mezi dražší materiály.

Kamenná deska se vyrábí nejčastěji z žuly. Leštěná žula patří k velmi elegantnímu materiálu. Zvláště vynikne v kuchyni z masivu. K přednostem patří tvrdost, odolnost a dlouhá životnost. Je prakticky nezničitelná. Na této desce můžete přímo krájet zeleninu nebo naklepávat maso. Snáší bez poškození vysoké teploty. Vyrábí se v široké škále barev a odstínů. Patinovaná žula, která se k výrobě desek rovněž používá, je leštěná žula, ale povrch je hrubý. Takto upravená si zachovává stejné užitkové vlastnosti jako klasická leštěná žula.

Kovová deska. Nerezová pracovní deska, dříve využívaná hlavně v profesionálních kuchyních, našla své místo i v našich domácnostech. Jedná se o materiál s vysokým hygienickým standardem. Nevýhodou je náchylnost k poškrábání a o náročnější údržbu. Snadněji se udržují desky z hliníku a vzhledově vypadají rovněž dobře.

Mramorová deska není výrobci příliš doporučována pro svoji měkkost a poréznost. Pokud se nechcete mramoru vzdát, jsou na trhu mramorové desky, které jsou preventivně ošetřené, takže je třeba citrusová štáva již nepoškodí.

Není nezbytné, aby pracovní plocha byla z jednoho druhu materiálu. Změníme-li vybraný materiál např. u dřezu za vhodnější, zvýší se nejen funkčnost, ale může to dodat i na zajímavosti.

Tagy: desky do kuchyně