kuchyňské NOŽE

V kuchyni se bez kvalitních nožů neobejdeme.

Protože nůž se při vaření používá opravdu často, s jedním univerzálním nožem nevystačíme. Pro různé činnosti existují speciální nože s přizpůsobenou délkou i tvarem čepele určené pro konkrétní typ potravin. Většina těchto nožů má ergonomické rukojeti. Dokážeme tak krájení zvládnout snáze a hlavně bezpečněji.

Na trhu jsou v nabídce nože vyráběné z oceli a nože keramické.

Nejpoužívanější jsou nože ocelové, i když keramické nože se v poslední době těší stále větší oblibě.

Na nožích bychom neměli šetřit a při nákupu se zaměřit na kvalitní a vybírat typy určené k daným úkonům.

Na trhu jsou kvalitní nože značky Fiskars, Tescoma, Victorinox, Solingen, Zwilling apod.

Druhy kuchyňských nožů:

univerzální nůž má rovnou čepel a je vhodný k univerzálnímu použití při zpracování potravin.

kuchařský nůž má delší, šírší čepel, používá se na krájení a porcování masa a ryb, ale i ovoce a zeleniny, lze ho univerzálně využít.

nůž santoku je víceúčelový nůž s velmi tenkým ostřím a používá se na krájení masa, ryb, ovoce a zeleniny, některé typy jsou oboustranně broušeny.

porcovací nůž má masíní širokou čepel a je určen k porcování masa.

vykosťovací nůž má tenčí čepel, aby se snadno oddělilo maso od kosti nebo kůže.

filetovací núž umožňuje krájení tenkých plátků masa.

steakový nůž má většinou vroubkovanou čepel.

nůž na chleba má charakteristické zubaté ostří a delší tenkou pružnou čepel.

nůž na sýry se vyznačuje speciálně tvarovanou čepelí s otvory, čímž nedochází k přilepení krájeného sýru na čepel, ostří je většinou zubaté a špička zdvojená.

nůž na zeleninu má kratší čepel s vroubkovým ostřím.

špikovací nůž má krátkou rovnou čepel, je vhodný též pro krájení dekorací z ovoce a zeleniny.

čistící nůž je menších rozměrů se zahnutým ostřím a stabilní špičkou.

vykrajovací neboli karblovací nůž má menší čepel a je určený k vykrajování masa, zeleniny apod.

krájecí nůž

Nože bychom měli uchovávat odděleně v zásuvce, na magnetické liště nebo v dřevěném stojánku. Aby sloužily co nejdéle v nezměněné kvalitě, je nutno o ně správně pečovat podle pokynů výrobce.

Tagy: kuchyňské nože